پزشکیان: سیاست سالمندی باید به برنامه‌ای ملی و یکپارچه تبدیل شود

مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور ایران، در پیامی به مناسبت هفته ملی سالمندان، بر ضرورت تبدیل سیاست‌های پراکنده سالمندی به یک برنامه ملی، پیش‌نگر و بین‌بخشی تأکید کرد. او هشدار داد که ایران در آستانه تحولی جمعیتی قرار دارد و تا سال ۱۴۳۰، بیش از ۳۰ درصد جمعیت کشور سالمند خواهند شد. به گفته وی، این موضوع نه تنها به سالمندان فعلی، بلکه به کیفیت زندگی نسل‌های آینده نیز مربوط می‌شود.

رئیس‌جمهور با اشاره به اینکه سلامت، مسکن، حمل‌ونقل، شهرسازی، تأمین اجتماعی، اشتغال، فناوری، آموزش، فرهنگ و مراقبت از سالمندان اجزای یک مسئله واحد هستند، بیان کرد که هیچ دستگاهی به تنهایی قادر به مدیریت این تحول نیست. او تأکید کرد که سالمند ایرانی باید بتواند با سلامت، امنیت، استقلال، کرامت و امکان مشارکت زندگی کند.

پزشکیان شش مأموریت مهم را به دبیرخانه شورای ملی سالمندان کشور ابلاغ کرد. این مأموریت‌ها شامل تنظیم‌گری، هماهنگی، مطالبه‌گری و پایش عملکرد دستگاه‌ها، تکمیل نظام یکپارچه داده‌ها و داشبورد ملی سالمندی، بازنگری سند ملی سالمندان با تعیین مسئولیت‌های روشن، پیگیری لایحه جامع حمایت از حقوق سالمندان، توسعه نظام مراقبت از سالمندان و آموزش مراقبین، و ارائه برنامه عملیاتی برای گسترش اقتصاد نقره‌ای و مشارکت بخش خصوصی و خیریه‌ها می‌شود.

وی افزود که افزایش طول عمر انسان یک دستاورد ارزشمند است، اما این موفقیت زمانی به فرصت تبدیل می‌شود که جامعه، اقتصاد، نظام سلامت و شهرها برای زندگی طولانی‌تر آماده باشند. او با تأکید بر اهمیت پیشگیری، بیان کرد که نباید منتظر ماند تا مشکلات سالمندی به بحرانی بزرگ تبدیل شوند و سپس به دنبال راه‌حل بود.

پزشکیان همچنین به ظرفیت‌های بالای سالمندان در جامعه اشاره کرد و گفت که میلیون‌ها سال تجربه، دانش، مهارت و سرمایه اجتماعی در این نسل وجود دارد. او هنر حکمرانی را در فراهم آوردن والپیپر اچ دی امکان استقلال، مشارکت، اشتغال متناسب، یادگیری و انتقال تجربه برای سالمندان دانست و افزود که اقتصاد نقره‌ای می‌تواند زمینه‌ای برای نوآوری و اشتغال در این تحول جمعیتی باشد.

در پایان، رئیس‌جمهور تأکید کرد که سیاست کشور باید روشن باشد: سالمند ایرانی باید با سلامت، امنیت، استقلال، کرامت و مشارکت زندگی کند؛ خانواده‌های مراقب تنها نمانند؛ و نسل‌های جوان نیز اطمینان داشته باشند که کشور برای دوران سالمندی آنها برنامه دارد. او فرصت ساختن آینده سالمندی ایران را محدود اما در دسترس دانست.